



Ethiopia
LIMU KEDAMAI
100% ARABICA
Vynikající výběrová káva z oblasti Limu a zpracovatelského závodu Kedamai. Těšte se na svěží, jiskrnou aciditu a plnou, sladkou chuť citrusového ovoce. Skvěle vyvážený šálek kávy se středně silným tělem si nejlépe vychutnáte na alternativních přípravách jako Hario V60, aeropress, cold dripp, french press,...

Dovolujeme si také doporučit ...
Dozvědět se více o kávě Ethiopia LIMU KEDAMAI
Světle pražená káva
Zpracováno promytou metodou
Vypěstováno v nadmořské výšce 1 900 m n. m.
CHUŤ A PŘÍPRAVA KÁVY
Káva z Etiopie se dnes řadí k těm nejvyhledávanějším a nejoblíbenějším na světě. Často se vykazují vyšší aciditou a nádhernými, ovocnými chutěmi. Kávoví milovníci v ní ocení právě její složitost a různorodost, které se nám dostane v každém šálku. Arabika Limu má podobný chuťový profil jako třeba Ethiopie Yirgacheffe, Sidamo nebo Harrar. Všechny tyto kávy jsou velmi kvalitní, vyznačují se výraznější, svěží aciditou a květinovými tóny, avšak Limu má o něco silnější tělo. U této delikátní kávy se dále můžete těšit na tóny citrusů, lehkou medovou sladkost a vybalancovanou, čistou chuť. Doporučujeme zejména na alternativní přípravy, nám velmi chutnala na V60 i aeropressu. V létě naše oblíbená volba i na cold brew!
ZPRACOVÁNÍ A PĚSTOVÁNÍ KÁVY
Limu se řadí ke klasickým etiopským kávám, podobně jako třeba Harrar nebo Sidamo, které jste u nás také mohli ochutnat. Podmínky a způsob zpracování je také podobný jako na farmách v jižní Ethiopii. Tato káva má původ poblíž oblasti, ze které se do světa rozšířil kávovník. Ještě před pár lety bychom výběrovou kávu nehledali právě zde. Bylo to dáno především tím, že většina kávy z této oblasti byla zpracována přírodní metodou (káva s názvem Djimmah). Kávy Limu jsou však vždy zpracovány promytou metodou. Limu se nachází v západní vysočině Oromio, která je známá svými lesy a dostatečnou zásobou vody. Ideální podmínky-na živiny bohatá půda a nadmořská výška kolem 1 500 m n. m., dávají farmářům možnost pěstovat vysoce kvalitní arabiky.
Toto konkrétní zrno pochází ze zpracovatelského závodu Kedamai, který je součástí Kata Maduga Cooperative. Kávu zde začali zpracovávat v roce 2018. Mokré zpracování probíhá tradičním způsobem. Namáčením ve vodě a vizuální kontrolou se odstraňují třešně s defekty, následuje proces fermentace po dobu 36-72 hodin. Poté jsou třešně namáčeny ve vodních kanálech a rozděleny dle kvality. Také v této fázi se odstraňují jakékoliv zbylé třešně s defekty. Následuje proces sušení. První den se zrna nechají pouze okapat a procházejí další kontrolou kvality. Poté jsou přemístěna na speciální sušící postele, kde jsou pečlivě kontrolována a obracena zaměstnanci závodu po dobu asi 12 dní. Poté se nachystané zelené zrno sklidí a ve skladištích čeká na svého kupce.
OCHUTNEJTE S NÁMI VÍCE
Při nákupu nad 750 Kč Vám zašleme
75 g kávy zdarma.
Kávu pražíme několikrát týdně.
Čerstvost zaručena.
Každou kávu pražíme tak, aby vynikla
její jedinečná chuť. Doprava zdarma nad 2000 Kč,
jinak od 70 Kč.
Vše na e-shopu máme skladem.